ספרים רבותי ספרים

לפני מספר ימים קניתי ספר בישול חדש בחמישה שקלים. זו הזדמנות טובה לדבר על הפילוסופיה שלי בנוגע לרכישת ספרים. אני קורא אדוק. בשנה טובה אני יכול לקרוא עשרות ספרים. כלכלה, היסטוריה, מד"ב, פנטזיה, פסיכולוגיה, שיפור עצמי ועוד. הכל הולך. עם זאת אני ממעט מאוד בקניית ספרים. לאחרונה קרובת משפחה הזכירה באוזניי את שבוע הספר ולתחושתי מעט התבאסה מהתגובה הצוננת שלי. אני לא מתלהב מפסטיבל הספרים הזה. מבחינתי כל יום הוא יום הספר. אני פשוט לא רואה צורך לקנות ספרים בשביל להנות מהם. 

אז למה לא לקנות ספרים? כי לרוב זה בזבוז מקום וכסף

את רוב הספרים קוראים פעם אחת

להוציא ספרים יחידי סגולה, נדיר שאקרא את אותו ספר מספר פעמים. ברגע שקראתי את הספר הפקתי ממנו את התועלת שיכולתי אבל הוא עדיין תופס מקום בבית. בעיניי, להחזיק ספרים שכבר קראתי ואני לא עומד לחזור עליהם משול לשמירת קופסאות שימורים ריקות אחרי שאכלתי את התוכן של הקופסה. שום תועלת ובזבוז מקום. זו נקודה שחשוב להדגיש בנוגע לכל חפץ שאתם קונים. כשאתם רוכשים חפץ אתם לא משלמים רק את המחיר שלו אלא את מחיר האיחסון שלו לטווח הארוך. אם החפצים המיותרים שלכם דורשים מכם להחזיק חדר נוסף בבית הם לא עלו לכם במחיר הקנייה שלהם אלא במחיר הקנייה בתוספת דמי שכירות מוגזמים לשנים רבות.

איך אני משיג ספרים?

ברירת המחדל היא הספריה. אוסף עצום וחינמי של ספרים, אקולוגי וחוסך לי מקום אחסון בבית. אני מאוד אוהב לעבוד בספריות. מה יותר כיפי מלקחת את הלפטופ לספרייה לעבוד בשקט ובשלווה לכמה שעות ואז לחזור הביתה עם שלל ספרים חדשים?

אם יש ספר שאני זקוק לו אבל לא מוצא בספריה אחפש אותו יד שנייה. בעולם הפיננסי מדברים על פחת. זוהי הירידה בערכם של חפצים לאורך זמן. רכבים זו דוגמה מושלמת. טוענים שברגע שקניתם רכב המחיר שלו ירד ב10,000 שקלים. אני לא יודע אם המספר מדוייק אבל הרעיון ברור. כשחפץ נמצא בשימוש המחיר שלו יורד. אבל הירידה הזו לא עקבית. בשנים הראשונות הירידה משמעותית מאוד אבל אחר כך היא איטית יותר. רוצים לחסוך באופן דרמטי בקניית רכבים? תנו למישהו אחר לשלם על הפחת. במילים אחרות קנו רכב בן כמה שנים שכבר חווה את רוב ירידת הערך שלו. אותו סיפור עם ספרים. המחיר של ספר בסטימצקי הוא כ80 ש"ח. ספר יד שנייה יכול להימכר ב5-20 ש"ח. עשירית מהמחיר ואותה רמת תועלת. מרגיש לי כדיל נהדר. 

אחת האופציות החברתיות האהובות עלי היא רשת "סיפור חוזר" המעסיקה אנשים בעלי מגבלות תעסוקתיות ומוכרת מגוון רחב של ספרים יד שנייה ברשת ובמגוון חנויות פיזיות. אתם יכולים לתרום להם ספרים וכך לקבל הנחה על הקנייה הבאה. לפנות קצת מקום בבית, להנות מספרים חדשים ולתמוך בעסק שעושה טוב בעולם. לא רע בשביל חנות ספרים :)

ספרים מהרחוב

בימי הביניים ספריות נהגו לקשור ספרים בשרשראות. זה לא נועד כדי להגן על תלמידי הוגוורטס מלחשים אסורים אלא להגן על הספרים מגניבה. אומרים שספר היה שווה כמו חווה. מצד שני הרבה יותר קשה להרים חווה מהמדף ולשים אותה בכיס.

מאז זרם הרבה דיו במכבשי הדפוס ומחירי הספרים צנחו. כמה הם זולים? מספיק כדי שאנשים יניחו אותם ברחוב לטובת עוברי אורח. היום האתגר שלי הוא לא למצוא ספרים ברחוב אלא להתאפק ולא לקחת אותם עד שאדלל מעט את רשימת הקריאה הנוכחית שלי. תודה לך גוטנברג. כאיש עסקים כושל מתת ללא פרוטה והותרת אחריך עולם עשיר בהרבה.

ספרים דיגיטליים

לפני כשנתיים השתתפתי בפרוייקט תגלית. במהלך הסיור דיברתי עם חבר לקבוצה ומסתבר ששנינו חובבים של סדרת המד"ב "אנימורפס" שבה קבוצת ילדים בעלי כוחות על נאבקים בחייזרים. כילד קראתי את הספרים שתורגמו לעברית ונהניתי מהעלילה. החלטנו לפתוח מועדון קריאה וכל שבועיים אנו דנים באחד הספרים. כמבוגר שקורא את הספרים אני מבין את העומק הפסיכולוגי של הסדרה ואת הנזק הנפשי שחווים הילדים מהמלחמה הבין גלקטית שהושלכו לתוכה. מדהים איך חווית הקריאה משתנה בעשרים שנה. 

יכולתי לקנות את כל 64 ספרי הסדרה והם היו תופסים לי מדף שלם בארון. במקום זה בחרתי לקרוא את הגרסה הדיגיטלית של הספרים בקינדל.

טיפ לאלופים: אם יש לכם מנוי בספריה העירונית תוכלו לקבל בכל חודש קוד קופון באתר הספריה שיתן לכם גישה חינמית לספרי אודיו וספרים דיגיטלים. שווה לנסות. חפשו מידע נוסף אצל הספרנים או באתר הספרייה. 


ספרים מקבוצות וואטסאפ

אני חבר במספר קבוצות וואטסאפ של מסירת חפצים ומנצל אותם כדי למסור ולקבל חפצים ללא הפסקה. לפני מספר חודשים אחת החברות בקבוצה פרסמה אוסף עצום של ספרי מד"ב למסירה. לקחתי את חלקו והספרים ממתינים לשירות המילואים הבא שלי.

הטיפ הפיננסי להיום: חפשו קבוצות מסירה בוואטסאפ באזורכם. אם אין כאלו פתחו אותם. הביקוש עצום. הנה כמה קבוצות שימושיות:

קבוצה עם ציוד לתינוקות 

ילדים גדלים מהר עד להדהים. אני נזכר בפעם שבה אני והג'ינגית עמדנו נבוכים מול ערימת בגדים וניסינו להבין האם היא עוד מתאימה ליורש העצר או לא. כתוצאה מחוסר המוכנות של ילדים להישאר באותו גודל חפצי ילדים נמסרים במהירות. אפשר למצוא הכל בקבוצות האלו. חיתולים, שידות החתלה, בגדים, עגלות ועוד.

ציוד כללי 

הכל הולך. השבוע מסרתי שני ספרים ודלי מגבונים. באחת מהקבוצות האלו קיבלתי את ההודעה על אוסף ספרי המד"ב שהזכרתי.

מציאות רחוב 

עברתם ברחוב וראיתם חפץ במצב טוב? אולי אתם לא צריכים אותו אבל צייד אוצרות אחר יצטרך. צלמו את החפץ עם הכתובת שבו הוא נמצא והמתינו לרגע שבו צייד אוצרות אחר יצלם חפץ שמעניין אתכם. כך השגתי תיק ענק למילואים. זה הופך כל יציאה לרחוב להזדמנות לשתף את חברי הקבוצה במשהו מעניין. מכונות כביסה, ספרים, בגדים, סירים, ארונות, שטיחים, עציצים ועוד. 

מזון למסירה 

אחד הגורמים המבאסים להתחממות הגלובלית הוא בזבוז מזון. חלק מהמזון מתבזבז עוד בשדה, חלקו במהלך העיבוד ובסופרים וחלקו אצלנו. הבזבוז הזה גורם לפליטה מיותרת של גזי חממה. יש מגוון דרכים להתמודד עם הבזבוז הזה. החל מחקיקה שתחייב רשתות מזון למכור בהנחה מזון שתוקפו עומד לפוג, הכנת קומפוסט משיירי המזון, גידול מזון בעיר ומסירת מזון. בקבוצות הוואטסאפ האלו מוסרים עודפי מזון ממגוון מקורות. מעונות ילדים שנותרו עם שאריות, דגני בוקר שהילדים לא חיבבו, מזון שפג תוקפו הרשמי אבל עדיין תקין ועוד.

איך אני נפטר מספרים?

בעבר הרחוק הייתי הולך לספריות ואומר להם שיש לי ספרים למסירה. הם היו נועצים בי מבט שאמר "מאיפה הגיע הנודניק הזה"? היום אני מפרסם ספרים למסירה בקבוצת הוואטסאפ שהזכרתי בסעיף הקודם ואם נחה עלי הרוח אני מניח את הספרים בספריית רחוב. אני מעדיף את הוואטסאפ כי כך אני יכול לדעת בוודאות שהספר הגיע לאדם שרצה לקרוא אותו במקום להעלות אבק בספריית הרחוב.

איזה ספרים אני שומר

ספרי ילדים

הזכרתי שנדיר שאני קורא ספר יותר מפעם אחת. יורש העצר סבור אחרת. מבחינתו ״אינו דומה שונה פרקו מאה פעמים, לשונה פרקו מאה ואחד פעמים". בכל חזרה הוא מוצא עומק נוסף בסיפור. 

חזרנו עשרות פעמים על "מעשה בחמישה בלונים" למי שלא מכיר זהו סיפור בודהיסטי המדבר על סופם של כל הדברים והדרכים השונות להתמודד עם התובנה המטלטלת הזו. לאחר שהילדים נתקלו שוב ושוב בסופם של הבלונים הם קיבלו זאת כחלק מטבעו של היקום: 

"כך קרה גם לרון.

 זה סופו של כל בלון." 

עם התובנה הזו אנו מגיעים אל שיאו של הסיפור

"נשארו רק שני בלונים:
בלון כחול לרותי,
בלון אדום לאלון."

שני הילדים מייצגים את הקצוות של ההתנהגות האנושית. האחזות אל מול קבלה ושחרור. רותי שמוכת אימה מקיצו הממשמש ובא של הבלון בוחרת בהאחזות:

"פחדה רותי שגם הבלון שלה יתפוצץ. 

חיבקה רותי את הבלון שלה כמו שמחבקים בובה 

כמו שמחבקים את אמא". 

באופן אירוני דווקא החשש של רותי הביא את הבלון אל קיצו המוקדם. מצד שני אלון, גיבור הסיפור, מבין שהכל בר חלוף. לכן כאשר נושבת רוח חזקה ומעיפה את הבלון של אלון אל השמים הוא מנופף לו לשלום. אלון השלים את מסעו של הבודהה. החל מההיכרות עם טבעם בר החלוף של הדברים, המאבק במציאות הזו והכאב שמגיע בהאחזות ועד לשחרור מהתשוקה והסבל.

קראנו פעמים רבות את "הטרקטור בארגז החול" שמדבר על המשמעות שאדם מוצא במקום העבודה והחשיבות של פרישה חלקית כדרך לשמור על רלוונטיות חברתית לעומת הקושי שבפרישה מלאה. "האריה שאהב תות" שמדבר על כך שהדשא של השכן ירוק יותר והחשיבות של חקלאות מקומית. "איה פלוטו" שמדבר על הניצול של פרות בתעשיית החלב והסנוביות של פרפרים ועוד.

בקיצור, שווה להחזיק בבית ספרי ילדים. אגב, זה לא אומר שצריך לקנות אותם. אפשר למצוא ספרי ילדים בערימות ברחוב. אני מוצא ספרי ילדים בקביעות בספסל שעל יד המעון של יורש העצר. רוב ספרי הילדים שיש לי בבית התקבלו מאנשים שמסרו אותם או שנאספו כחתולים טועים מהרחוב.

ספרי עבודה

אם יש ספר שאני הולך להשתמש בו מספר פעמים לצורכי העבודה שלי אשמח להוציא עליו כסף ולהקצות לו מקום של קבע בספריה שלי. במקרה שלי אלו ספרי תכנות ופיננסים. אם יצא לי לקנות ספרים כאלו בשנים הקרובות אנצל את העובדה שזו הוצאה מוכרת (כלומר ניתן להפחית אחוז מסויים ממנה מתוך ההכנסות שלי) כדי לשלם פחות מיסים. שימו לב שגם שכיר יכולים לקבל החזר הוצאות על ספרות מקצועית.

ספרים שהגינג'ית מסרבת לזרוק

לבסוף ישנם ספרים שלג'ינגי'ת חשוב לשמור מסיבות שנשגבו מבינתי. את הספרים האלו אני מטמין במדף נידח ומשתדל להתעלם מקיומם. 

מתעניינים בהשקעות ובפיננסים? רוצים לשמוע את הגיגי בנוגע לעיצוב בתים ועצמאות כלכלית? מוזמנים לקבוצת הוואטסאפ הפיננסית שלי

משה

Next Post
« פוסט הבא
Previous post
פוסט קודם »

תגובות